Fonda za razvoj obustavlja kreditiranje

Bez autora
Oct 10 2013

Ministarstvo privrede Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da je Fond za razvoj Republike Srbije zatražio od Upravnog odbora da na sednici koja je zakazana za petak, 11. oktobar, odobri više od 925 miliona dinara novih kredita za 52 preduzeća.Resorno ministarstvo je 7. oktobra objavilo Izveštaj o stanju portfolia Fonda za razvoj, u kojem je navedeno da taj fond trenutno upravlja portfoliom čija je vrednost veća od 217 milijardi dinara. Od tog iznosa, više od 40 posto je potpuno dospelo, a nije naplaćeno, a dodatnih više od 20 posto je delimično dospelo, sa kašnjenjima u plaćanju.

Fonda za razvoj obustavlja kreditiranjeMinistarstvo privrede Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da je Fond za razvoj Republike Srbije zatražio od Upravnog odbora da na sednici koja je zakazana za petak, 11. oktobar, odobri više od 925 miliona dinara novih kredita za 52 preduzeća.

U saopštenju se navodi da je resorno ministarstvo 7. oktobra objavilo Izveštaj o stanju portfolia Fonda za razvoj, u kojem je navedeno da taj fond trenutno upravlja portfoliom čija je vrednost veća od 217 milijardi dinara.

Od tog iznosa, više od 40 posto je potpuno dospelo, a nije naplaćeno, a dodatnih više od 20 posto je delimično dospelo, sa kašnjenjima u plaćanju.

Fond za razvoj je izdao i garancije čija je vrednost veća od 79 miliona evra privrednim subjektima koji nisu solventni.

Ministarstvo privrede, u situaciji kada nisu poznati uzroci problema naplativosti kredita i kada država od svih građana traži da podnesu teret krize, smatra da je neodgovorno dalje plasirati sredstva bez analize razloga lošeg stanja portfolia Fonda za razvoj.

Ministarstvo privrede zahteva od Fonda za razvoj da obustavi svako novo kreditiranje dok se ne sagleda trenutno stanje.

Resorno ministarstvo, u smislu podrške kreditiranju privrede, posebno preduzetnika, poljoprivrednih gazdinstava i malih i srednjih preduzeća, radi na programu osiguranja i izdavanja garancija za kredite koje poslovne banke plasiraju privredi.

Glavni cilj ovog programa jeste da smanji rizik poslovnim bankama i proširi paletu sredstava obezbeđenja, i na taj način direktno utiče na smanjenje kamatne stope za kredite privredi, dodaje se u saopštenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik